torstai 1. elokuuta 2013

Olet sen arvoinen

No huh huh, jotain aivan uskomatonta tapahtuu juuri nyt tässä maassa. Jos joltain on jostain syystä mennyt ohi, niin Mami GO GO-blogin Minttu Mäntysalo latasi muutama päivä sitten blogiinsa äitiyden merkit paljastavan herkän ja kauniin kuvan itsestään. Hän myös haastoi muut suomalaiset naiset tekemään saman. Lähti liikkeelle samanlainen ilmiö kuin mitä Jade Beall aloitti Atlantin toisella puolen, mutta nyt kuvia ei otetakaan studiossa vaan monien taustalla näkyy vaikkapa oma makuuhuone.

Tuntuu, kuin monilla naisilla olisi valtava paine sisällään, ja kun joku antaa luvan päästää siitä irti, riemuitsemme vapautumisestamme. Ja kuka olisi arvannut, että kyse on näin yksinkertaisesta tempusta? Meidän pitää vain antaa itse itsellemme lupa olla kauniita, ja innostaa muitakin tuntemaan ja kokemaan vapaus.

Kaikille ei toki oman kehon julkinen esittely tunnu omalta jutulta, vaikka omaan kehonkuvaan liittyisikin kahleita (tai juuri siitä syystä). Vaikka et tuntisikaan vetoa ladata itsestäsi puolialastonta kuvaa kaikkien nähtäväksi, kokeile jotain toista keinoa. Tässä jotain mieleeni nousseita ideoita:

Mene vähissä vaatteissa peilin eteen seisomaan. Huomiosi todennäköisesti kiinnittyy suoraan niihin kohtiin itsessäsi, jotka koet vääränlaisiksi tai epämiellyttäviksi. Katsele itseäsi juuri sellaisena kuin olet, mutta muista, että mielessäsi liikkuvat arvostelun sanat ovat vain ajatuksia. Ne eivät välttämättä ole totta, etenkään tässä tapauksessa. Kokeile, miltä tuntuu koskettaa kevyesti noita kohtia, joita olet pitänyt "ongelmina". Miltä kevyt, hellä kosketus tuntuu? Pystyisitkö ehkä sanomaan itsellesi, että juuri tuo kohta sinun vartalollasi on kaunis ja ainutlaatuinen? Sinun ei tarvitse heti uskoa noita sanoja, mutta ehkä niiden sanominen voi saada sinut ajattelemaan asiaa uudelleen.

Joskus se, että joku toinen kehuu vartaloasi, voi olla alku hyväksynnän ja myöhemmin rakkauden tunteille. Minä inhosin omasta mielestäni leveitä leukaperiäni, ja yritin aina peittää ne tavalla tai toisella, koska olin saanut päähäni, etteivät ne ole kovinkaan naiselliset. Kun huomautin asiasta uudelle kampaajalleni, hän huokaisi: "Ai kun musta ne juuri on niin kauniit!" En heti muuttanut mieltäni, mutta tuo kommentti sai minut pohtimaan, ovatko ne nyt niin kamalat kuin mitä olin itselleni toitottanut.

Yritä siis nähdä vartalosi jonkun toisen silmin. Tässä voi olla apua kamerasta, ota siis rohkeasti itsestäsi kuvia, vaikket aikoisikaan näyttää niitä kenellekään, saatika ladata nettiin. Katso itseäsi kuin olisit joku toinen. Jos hetken näet oman kuvasi jonkun toisen kuvana, mihin kiinnität ensin huomiota? Vaikka tämä tuntuisi vaikealta, jo itsesi katseleminen välttelyn sijaan voi saada sinut ajattelemaan asiaa uudelleen.

Katso Jade Beallin ottamia kuvia tai Mami Go Go-Facebook-sivuilta löytyviä kuvia kauniista naisista, joiden vartaloa elämä on muotoillut. Näyttääkö jonkun vartalo tutulta? Onko jollain naisella sama "ongelma" kuin sinulla? Näyttääkö tuon naisen vartalo sinusta vääränlaiselta? Pitäisikö hänen mielestäsi olla jotenkin erilainen ollakseen kauniimpi tai arvokkaampi? Niinpä, katsomme omaa vartaloamme kriittisemmin kuin toisten. Ehkäpä tuon toisen naisen vartaloa katsellessasi saatat alkaa ajatella asiaa uudelleen. Miksi juuri minä olisin vähemmän kaunis ja ainutlaatuinen tällaisena kuin olen?

Anna itsellesi lupa eheytyä. Olet sen arvoinen.2 kommenttia: