maanantai 22. heinäkuuta 2013

Nainen, olet kaunis

Vielä hetki on lomaa jäljellä, ja tarkoituksenani oli kirjoittaa leppoisia lomajuttuja mutta toinen aihe kiilasi nyt leppostelujen edelle. (Kirjoitetaan ne sitten kesän loppuessa piristämään tunnelmia! J) Mikä lopulta sai minut kirjoittamaan, oli tämä. Suututtaa, että nainen asetetaan niin helposti objektin asemaan, jonka ensisijainen tehtävä on miellyttää silmää. Saamme joka paikasta saman viestin: sinussa on vikaa, tee sitä, tee tätä, ja sitten olet ehkä hitusen arvokkaampi.

Me naiset tarvitsemme jonkinlaista yhteistä eheytymistä tästä esineellistämisen ja tyytymättömyyden kulttuurista. Juuri sellaista eheytymistä, jota valokuvaaja Jade Beall  tarjoaa valokuvillaan ja ajatuksillaan perustamassaan liikkeessä nimeltä "A Beautiful Body Project". Hän on kuvannut lukemattomia naisia, joista monet ovat äitejä. Hänen tarkoituksenaan on inspiroida naisia rakastamaan itseänsä ja näkemään itsensä kauniina ja ainutlaatuisina. Naisen keho käy läpi valtavia muutoksia äidiksi tulemisen yhteydessä, ja kulttuurissamme nämä muutokset nähdään epämiellyttävinä ja peiteltävinä virheinä. 

Voisimmeko nähdä ne sittenkin kunniamerkkeinä ja osoituksina siitä, että olemme osa Elämää ja Rakkautta? Voisimmeko uskoa, että olemme kauniita ja arvokkaita, kertakaikkisen täydellisiä juuri tällaisina? Ei ole eikä tule toista Sinua. Ei ole ketään muuta, joka olisi kaunis juuri Sinun tavallasi. Unohdetaan edes hetkeksi vertailu ja ihanteet, koetaan edes pienen hetken se vapaus, joka on Sinussa, kunhan vain löydät sen.Itse olen kärsinyt monenlaisista ulkonäköön liittyvistä epävarmuuksista, ja raskaudet sekä etenkin imetyksen jälkeinen aika on herätellyt niitä aina aika ajoin pintaan. Ajan kuluessa valumme kai kaikki vääjäämättä kauemmas siitä mystisestä kauneusihanteesta, johon verrattuna tunnemme itsemme vajavaisiksi. Raskaudet ja pitkät imetykset jättivät jälkensä kehooni, mutta itseäni tämä on auttanut myös hyväksymään kehoni paremmin. Katsellessani Jade Beallin kuvia tuo hyväksyntä voimistui ja alkoi kääntyä kyynelten valuessa rakkaudeksi. Toivon, että hänen kuviensa sisältämä taika herättää sinutkin suhtautumaan itseesi lempeämmin.

Tässä lopuksi vielä viime talvena kirjoittamani runo sekä sanat, jotka kirjoitin pohjustaakseni sitä:

Nyt, kun kaksosten imetys alkaa lähestyä loppuaan, on oman kehoni lainausaika päättymässä. Viimeisestä neljästä ja puolesta vuodesta raskaudet ja imetykset ovat vieneet yhteensä reilut kolme vuotta. Näiden termiittien jäljiltä tuntuu jääneen jälkeen kasa luita ja paljon löysää nahkaa. Kuitenkin, kun katson peiliin, näen kauniin, aikuisen naisen. Olen päättänyt, että roikkuva iho saa olla merkki kovasta työstä, jonka olen lasten vuoksi tehnyt. Ja jos katsot uimahallin pukuhuoneissa naisia, huomaat, ettei monikaan näiltä merkeiltä säästy.

MISTÄ ON AIKUISET NAISET TEHTY?

Riipputisseistä, pömppömasuista,
Rimppakintuista, löysistä alleista,
Päärynäpepuista, selluliitista,
Tiikeriäidin arvista,
unohtuneista karvoista,
Harmaista hiuksista, jenkkakahvoista.

Niistä on 
kauniit
aikuiset
naiset tehty.


7 kommenttia:

 1. Erittäin hyvin kirjoitettu painavaa asiaa. Loistava runo!

  VastaaPoista
 2. Ihana toi "runo" osuus :) Ja muutenkin kaunis kirjoitus.

  VastaaPoista
 3. Ihana runo! <3
  Sinä sen hienosti sanoit...kunniamerkkejä <3
  Oikein ihanaa viikkoa ja hienoa kun osallistuit!

  VastaaPoista
 4. Runo sai minut hymyilemään ja vedet silmiin. Ihanasti kiteytetty! :) <3

  VastaaPoista
 5. Kiitos kommenteistanne! Ihanaa että piditte runosta, se on minulle rakas. :)

  VastaaPoista
 6. Hyvä kirjoitus! Itse suutuin siitä, että Hesarin välissä tuli jälleen kauneuskirurgiaa mainostava Mediaplanet. Ja siellä oli vieläpä osuva mainos: Mommy Makeover! Poista raskauden ja imetyksen jäljet kehostasi. Jee!

  Edellisestä vastaavasta mainoslehtisestä lähetin Hesarille kiukkuista palautetta. Kerroin, että teini-ikäisen tytön äitipuolena en todellakaan halua tollaista matskua pyörimään aamiaispöydille. Eivät uskoneet. Näköjään mainosrahat on revittävä vaikka mistä epäeettisistä lähteistä.

  Nyt kun minulla on oma tytär, tulen entistä ahdistuneemmaksi kaikista tuollaisista jutuista kuin toi Marion Bartolin kohtelu. Mutta kirjoitetaan, pidetään ääntä, ei alistuta tähän. Hyvä kun tartuit aiheeseen ja liikuttava runo, pidin siitä kovasti.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ärrh, uskomatonta että tuolla tavalla kehtaavat änkeä aamiaispöytään! Minusta tuntuu, että me naiset olemme viimein tajuamassa, että omanarvontunto on meistä itsestämme kiinni. Vaikka nää mediaplanetit väittäisi mitä, me voimme opettaa lapsillemme toisin. Tähän aiheeseen varmasti vielä palataan blogissani. :)

   Ja sinne buduaariin terveisiä, että herätä vaan se oma blogi horroksesta, jäin heti koukkuun!

   Poista